Sadonkorjuun aika?

| elo 4, 2018 | Mielipide

Miksi toimialojen vertailu kannattaa?

Huoli maaseudun taksiliikenteen tulevaisuudesta on edelleen tapetilla, kun uuden lain tuomaa elämää on takana kuukausi. Pelko palvelun saatavuudesta on kirkkaana kuluttajien mielessä liki ympäri Suomea. Ensimmäisessä kirjoituksessani kerroin, että ”homma toimii huomennakin Akaassa” ja tämä lupaus on ja pysyy.

Vanha aika vs uusi aika

Jos käännytään ajatuksissamme vain hetkeksi ”vanhaan aikaan” ja kysyn teiltä, mistä tilasit viime kesänä kesämökillä ollessasi taksin kun Juhannustanssit kutsuivat? Oliko silloin palvelussa viiveitä vai tuliko taksi soratietä pitkin mutkat suorina alle vartissa mökillesi? Epäilen viivettä hieman esiintyneen, mutta se oli silloin täysin luonnollista ja ymmärrettävää, ei silloin päässyt lehtien kansiin. En millään usko, etteikö asiakas tänä päivänä olisi maaseudulla yhtä joustava, tieto palvelun saatavuudesta ja taksin tulosta on tärkeämpi, ehkä jopa tärkein asia.

Luulo siitä, että ympäri Suomea maaseutujen tilanne taksiliikenteen osalta olisi ainoastaan heikkenemään päin, on puppua. En kiellä, ettemmekö tulisi näkemään alueita, joissa taksin saaminen varsinkin yöaikaan on kuin neulan löytäminen heinäsuovasta. Akaan seudulla neulan etsimiset voi jättää sikseen. Sen sijaan kehotankin kyydin tarpeessa olevia tukeutumaan palvelunumeroomme, josta takaamme kyydin asiakkaalle kellon aikaan ja viikon päivään katsomatta.

 Akaan seudulla neulan etsimiset voi jättää sikseen. 

Akaan seudulla omalta osaltani taksiliikennöinti ei ole muuta kuin paranemaan päin. Jo viime keväästä alkaen olemme tarjonneet 24h- palvelua asiakkaillemme. Olemme pystyneet pitämään lupauksen vuorokautisesta palvelusta ja toimintamme on poikinut pelkkiä onnistumisia. Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä joustavaan palveluumme. Palveluaikojen laajentaminen on osoittautunut tarpeelliseksi ja tulemme jatkossakin tarjoamaan taksipalveluitamme kellon aikaan katsomatta. Vaikka olemmekin lähteneet kokeilemaan siipiämme isossa kaupungissa, palvelun taso ei ole kärsinyt kotikunnallamme. Olemme tähän mennessä ja tästä eteenpäinkin pystyneet lunastamaan lupauksemme maaseudun palvelusta.

 

Mitä tekee maanviljelijä?

Asiaa on helppo verrata maanviljelyyn, jossa sama kaava toistuu vuosittain. Ennen sadonkorjuuta on muutama seikka edessä. Ensin täytyy odottaa roudan sulamista, sitten ilmojen salliessa äestetään (möyhitään peltoa ilmavaksi), riippuen maapohjasta äestys tehdään toisenkin kerran. Kunnes päästään vihdoin lannoittamaan ja kylvämään jyvät peltoon. Ja ikäväkseni totean, viikon jälkeen ei vielä ole nähtävissä tuloksia onnistuiko kylvö. Täytyy odottaa, odotuksen aikana spekuloidaan tulikohan kylvettyä jyviä liian vähän, liikaa vai onko kylvökoneessa ollut hetkellisiä tukoksia ja tuleekin pelkkiä laikkuja.

Asiaa on helppo verrata maanviljelyyn, jossa sama kaava toistuu vuosittain. 

Ja ennen kuin päästään puimaan loppukesästä niin onhan sitä peltoa hoidettu välissä, pelätty säätä, toivottu kädet ristissä sadetta sekä käyty kuumina kesäpäivinä kävelemässä pellot läpi ja nypitty hukkakaura pois, niitähän kun tuppaa tulemaan muun muassa lintujen mukana, vaikka kuinka hyvin teet keväällä hommas.

Taksilain uudistuminen ei ole muuttanut minun tai kuljettajieni toimintaa tuottaa tasaista palvelua asiakkaillemme. Olen itse sitä mieltä, että minun kaltaiselleni maaseudun toimijalla taksilain uudistuminen toi pelkkiä mahdollisuuksia uhkien sijasta. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että voin tuottaa taksipalveluitani juuri omalla tavallani. Liiketoimintani tulevaisuus näyttää valoisemmalta, verrattuna aikaan vanhan lain aikana. Viimeisimpään kirjoitukseeni viitaten, nythän voin kulkea takki auki miten huvittaa.

Kuten maanviljelijät konsanaan, käyn viikoittain keskusteluita muiden toimijoiden ja asiakkaiden kanssa ja vertaan omaan toimintaamme, kehitän ja nypin ”hukkakaurat ja rikkakasvit” pois.

Toivon koko sydämestäni onnistumisia myös muille Suomen maakunnille. Tämän lisäksi haluaisin yrittäjienkin näkevän muutoksessa mahdollisuuksia pelkkien uhkien sijaan, sillä mahdollisuutemme ovat rajattomat. Voin rehellisesti kehottaa muitakin maaseutulaisia ottamaan riskejä eri palvelumuotojen kokeilemisessa, vaikka pelko onnistumisesta olisi valtava. Ilman riskin ottamista on mahdotonta kokea onnistumisia tai päästä juhlimaan sadonkorjuun aikaan.

Kyllä riskejä täytyy ottaa ja malttaa odottaa kuten viljelijät. Ja täytyy muistaa, että viljelijä tuntee kylältä muutkin ja apuja jaetaan puolin toisin, onhan noita yhdessä ostettuja puintikoneitakin nähty. Otetaan siis rohkeasti toimintamalleja muualta ja laitetaan ne toimimaan myös taksipalveluissa, tätä asiakkaat meiltä juuri nyt odottavat.

Me lunastamme lupauksen vuorokautisesta palvelusta Akaan seudulla, nyt ja jatkossa. Mitä sinä olet valmis tekemään?

– Seppo

ETHÄN EPÄRÖI KYSYÄ.
KYSY ROHKEASTI JA OLEMME

YHTEYDESSÄ SINUUN

Kerro missä asiassa voimme palvella Sinua. Täytä oheinen lomake ja olemme pian yhteydessä Sinuun.

[recaptcha]

Share This