Uusi laki, uusi arki

| heinä 13, 2018 | Toimialan uutiset

Uusi arki taksialalla on alkanut vauhdilla rullaamaan uudenlaisiin muutoksiin tutustuessa. Ilmassa on huomattavissa vielä suurta jännitystä ja odotuksia tulevasta, niin asiakkaiden kuin yrittäjienkin keskuudessa. Itselläni ensimmäinen päivä uudistuneen lain aikana kulki pitkälti niin kuin olin ajatellut. Pitkän 20 vuoden työurani jälkeen, olo oli kuin olisi aloittanut uudessa työtehtävässä. Vaikka asiat ovat vieläkin hieman sekaisin ja avoinna, olo on siitä huolimatta positiivisesti jännittynyt ja toisaalta, kaikki tuntuu todella hienolta!

”Vaikka kaikki asiat ovat vielä sekaisin ja avoinna, olo on siitä huolimatta positiivisesti jännittynyt.”

Kesäkuun loppupuolella lehdet ja sosiaalinen media täyttyi erilaisista kirjoituksista sekä päivityksistä uuteen lakiin ja sen tuomaan hinnoitteluun liittyen. Markkinoilla on jo nyt nähtävillä radikaaleja ratkaisuja hinnoittelun määräytymisessä. Kilpailijoiden saavuttua alalle, tulemme varmasti näkemään hurjaa kilpailua palveluntuottajien välillä. Uskon silti, että tällä hetkellä vielä useat jo alalla toimivista yrittäjistä haluavat nähdä ja tunnustella tilannetta niin, ettei mitään peruuttamatonta tulisi tehtyä.

Mikä seuraus on päätöksillä?

Moni yrittäjistä oli päättänyt tuoda omat taksansa julkisesti esille ennen kuun vaihteessa ollutta lauantain ja sunnuntain välistä yötä. Toimin itse myös näin, jotta toimintani olisi mahdollisimman läpinäkyvää asiakkailleni. Oma hinnoitteluni ei perustu ylilyönteihin. En näe kestävän kehityksen kannalta järkevänä, että olisin lähtenyt tekemään radikaaleja muutoksia entiseen hinnoittelumalliini. Kun kilpailu todenteolla alkaa, en ole valmis muuttamaan taksaani sen suuremmin, en ylös enkä alaspäin. Mielestäni hinnoittelu on osa asiakkaan kunnioitusta ja tällä tarkoitan sitä, että sen tulee pysyä tasaisena.

 

Läpinäkyvyys

Suurena yllätyksenä itselleni on tullut asiakkaiden tietämättömyys siitä, että jokainen taksi voi olla eri hintainen. Moni asiakkaista kyytiin istuessa ei ole ottanut puheeksi kyydin hinnan määräytymistä. Itse olen asian ottanut jokaisen asiakkaani kanssa esille. Kysyessäni asiasta, moni on kertonut ettei ole ajatellutkaan asiaa. Mieltäni on lämmittänyt asiakkaan kertoessa, että on todennut minut luotettavaksi toimijaksi ja sen perusteella ei ole nähnyt tarpeelliseksi kysyä kyydin hintaa. Myös osa omista asiakkaistani on ollut yllättynyt omasta hinnoittelustani positiivisessa mielessä. Suomalaisen taksin hinnoitteluun on aina voinut luottaa, mutta jatkossa asiakkaiden tulisi pystyä kyseenalaistamaan taksin käyttöön vaikuttavia asioita.

”Mielestäni hinnoittelu on osa asiakkaan kunnioitusta”

Naiskuljettajana olen huomannut, että tässä työssä myös kuljettajan sukupuolella on merkitystä kuljetustilanteissa. Näiden parin kymmenen vuoden aikana olen kuullut usein asiakkaideni suusta ”voi kuinka kiva, kun tuli naiskuljettaja”. Henkilökohtaisesti syytä ajatellessani luulen, että keskimäärin naiset ovat puheliaampia ja varsinkin naisasiakkaiden silmissä naiskuljettavat ovat myös omalla tavallaan vertaisempia. Samoin myös ikäihmisten on luonnollisempaa pyytää mahdollisia lisäpalveluita muun muassa auttamisen suhteen nimenomaan naiskuljettajalta. Yritysasiakkaideni kanssa käymme keskusteluja usein sosiaalisiin tilanteisiin, johtamiseen ja työyhteisöön liittyvissä psykologisissa kysymyksissä. Olen sitä mieltä, että kaikkiin näihin kysymyksiin ja aiheisiin löytyy varmasti juttukaveri myös mieskuljettajien joukosta. Olen ainakin asiakkaideni suusta kuullut ja antanut itseni ymmärtää, että naiskuljettajan kanssa yllämainituista aiheista keskustelu on varsin luonnollista.

”Mahdollisuudet antavat meille paljon voimia”

Ensimmäisten päivien jälkeen olen täysin vakuuttunut siitä, että itselleni oman jaksaminen kannalta muutoksessa liikunnan ja levon merkitys korostuu entistä enemmän. Voisin sanoa, että melkeinpä enemmän kuin koskaan ennen. Meistä jokainen tarvitsee lepoa ja aikaa omille ajatuksille näiden isojen asioiden äärellä. Meidän jokaisen olisi hyvä pohtia mitä lepo ja rentoutuminen itselle tarkoittavat. Oli se sitten rentoutumista kotona vällyjen välissä tai hurja tempoista urheilua ystävien kesken.

Olen hyvin kilpailuhenkinen tyyppi ja vihdoista viimein pääsen toteuttamaan itseäni, sillä markkinoiden vapautumisen myötä siihen on annettu lupa. Pystyn suhtautumaan omaan liiketoimintaani eri tavalla, kun mahdollisuus kilpailuun on avoinna. Asiakkaat ovat aina olleet liiketoimintani keskiössä ja tulevat jatkossa olemaan entistä enemmän. Muutoksen myötä meillä on vapaat kädet kehittää ja muovata omaa liiketoimintaamme niin pitkälle kuin mielikuvituksemme kantaa. Positiivisesti suhtautuen pystymme saavuttamaan mitä vain!

Sirpa

ETHÄN EPÄRÖI KYSYÄ.
KYSY ROHKEASTI JA OLEMME

YHTEYDESSÄ SINUUN

Kerro missä asiassa voimme palvella Sinua. Täytä oheinen lomake ja olemme pian yhteydessä Sinuun.

[recaptcha]

Share This